We wtorek, 10 maja pojechaliśmy na wycieczkę do gospodarstwa agroturystycznego Mitowska Zagroda w Seroczynie. Celem wycieczki było zwrócenie uwagi na zależności pomiędzy rolnikiem, producentem i jego pracą, a owocami, warzywami, produktami mlecznymi, które są spożywane w szkole w ramach „Programu dla szkół”. Wzięliśmy udział w zajęciach kulinarnych, serowarskich. Efektem naszych działań było wytworzenie sera podpuszczkowego. Zajęcia odbywały się pod nadzorem pani Ewy Mitowskiej. Na koniec wszyscy chętnie poczęstowaliśmy się własnoręcznie wykonanym serem. Zwiedzaliśmy również Galerię Pamiątek. Dużym zainteresowaniem cieszyły się przedmioty codziennego użytku i narzędzia rolne pochodzące z dawnych lat. Z ciekawością oglądaliśmy wyroby rzemiosła artystycznego wykonane przez naszą gospodynię. W przerwach między zajęciami mogliśmy pograć w piłkę i pobiegać po łące, napić się lemoniady, spróbować konfitur. Wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że było SUPER.
Klasa IIIa